(amerikaans) jokeren

  • justme

    Wie kan mij helpen aan de spelregels van (Amerikaans) jokeren.

  • carolien

    Hoi just me,

    Vandaag waren wij op zoek naar amerikaans jokeren en staart jokeren spelregels. Hebben niks kunnen vinden, wel jouw oproep (inmiddels een jaar oud). Heb jij de regels inmiddels ontvangen van deze of gene?

    Was amerikaans jokeren niet het spel waar je ieder voor zich moet spelen? En voor jezelf zoveel mogelijk punten moet verzamelen en de hele stapel moet oppakken als je de bovenste kaart zou willen gebruiken? Heb het in de jaren 70/80 voor het laatst gespeeld.

    Ik hoop van je te horen,

    groetjes, Carolien

    justme schreef:

    >

    > Wie kan mij helpen aan de spelregels van (Amerikaans) jokeren.

  • Margot

    hoi ik weet de spelregels,

    J speelt voor j zelf, en j hebt 7 rondes iedere ronden is anders

    1 met 3 dezelfde kaarten op tafel

    2 3 op 1 volgend op tafel

    4 4 op een volgend op tafel

    5 5 op een volgend op tafel

    6 6 op een volgend op tafel

    7 alles in 1Keer uit dat doe je door setjes te maken.

    Je krijgt allemall 13 kaarten, in het begin mag je kaarten ruilen om setjes te krijgen de gene die gedeelt heeft mag als laatste zeggen of hij de kaart wil hebben. Het ruilen stopt als niemand de kaart uit het bakje wil hebben. Dan begint de persoon aan de linkerkant van de deler. Als je een setje hebt mag je dat op tafel neerleggen en daarna mag je aansluiten en andere setjes op tafel leggen. Het spel is afgelopen als de iemand uit is dan moeten de andere spelers de kaarten tellen, j telt het op tot het eind de speler met de minste punten is de winaar.

    K hoop dat ik j heb kunnen helpen veel plezier

  • r sanders

    graag de spelregels

  • robin van Veenendaal

    beste mensen… ik weet niet hoe lang deze messeges al hier op deze link staan, maar ik ken de spelregels van binnen tot buiten van het amerikaans jokeren….

    ik heb het van kinds of aan gedaan met mn opa en oma…

    als iemand ze nog moet weten dan vinden jullie mn email adres wel:

    robomond19@hotmail.com

    groetjes

    robomondjustme schreef:

    >

  • robin van Veenendaal

    Het spel wordt gespeelt met twee spellen kaarten (incl. 2 jokers per spel, dus in totaal 4 jokers)

    Een potje amerikaans pokeren bestaat uit 5 delen

    1. -drie dezelfde-

    2. -de drie kaart-

    3. -de vier kaart-

    4. -de vijf kaart-

    5. -in een keer uit-

    Alle spelers trekken een kaart, en diegene met de hoogste kaart moet beginnen met delen.

    Je begint t spel met “potje” 1 (=deel 1: drie dezelfde) (Met “drie dezelfde” bedoelen we mee: drie koningen, of drie achten, of drie boeren etc.)

    De persoon die deelt geeft iedere persoon 13 kaarten.

    omdat je met twee kaartspellen speelt heb je kans dat je een dubbele kaart hebt: (bijv. 5 klaver vijfen) Als ieder zn kaarten heeft mag men 1 dubbele ruilen met een tegenstander die ook een dubbele heeft. (geldt alleen bij de 13-beginkaarten van elk potje) Je mag geen kaart ruilen als je hem niet dubbel in je hand hebt. Meerdere dubbele kaarten ruilen mag niet. Als je met meer dan 2 personen speelt, en je bijvoorbeeld met 3 personen speelt, en alle 3 de spelers een dubbele kaart heben in hun 13-beginkaarten worden de dubbele kaart met de klok mee gegeven. dus stel:

    je hebt speler 1, 2, en 3

    speler 1 geeft zn dubbele aan speler 2

    speler 2 geeft zn dubbele aan speler 3

    speler 3 geeft zn dubbele aan speler 1

    Vervolgens wordt de stok (de overige kaarten die niet zijn gedeeld) op t midden van de tafel neer gelegd. Als de eventuele dubbelen zijn geruild, of als er niet meer dan 1 persoon een dubbele had, kan t spel beginnen.

    BEDOELING VAN T SPEL:

    De bedoeling is bij deel 1 van t spel (=drie dezelfde) is om met drie dezelfde kaarten (dus bijv. drie koningen, of drie vieren etc) op tafel te komen) als een speler dit heeft, mag hij dit als ie aan de beurt komt op tafel leggen. Hij mag alleen het “setje” van de “drie dezelfde” op tafel leggen. Ze noemen dit: op tafel komen. (zoiets als met rummycup met 30 pnt op tafel komen) Na dat de andere spelers zijn geweest, en de speler weer aan de beurt is, mag hij willekeurige setjes opleggen(deze willekeurige setjes mogen dus alleen worden opgelegd als je de vorige beurt of eerder op tafel bent gekomen), (Een setje bestaat net als bij rummycup altijd uit minimaal drie kaarten, en geen enkele kaart mag dubbel zijn in een setje. voorbeelden van setjes zijn: drie of vier dezelfde: bijv: 3 of 4 azen, 3 of 4 koningen, of drie of meer oplopend, dus bijv: harten3-harten4-harten5.,,, Klaver vijf, harten zes, schoppen 7 is geen setje. twee x een harten 5 en een klaver 5 is ook geen setje)

    HET SPEL BEGINT:

    De deler pakt een kaart die bovenaan op de stok ligt en legt deze naast de stok, zo neer dat men ziet wat het is. De speler die links (met de klok mee) van de deler zit, is dan aan zet. Hij mag de kaart nu pakken en in zijn handen nemen (dit is alleen slim als die speler die kaart ook kan gebruiken, om bijvoorbeeld een setje bij elkaar te krijgen) Als deze persoon die aan de beurt is de kaart niet hoeft, zegt hij/zij: te koop. Hiermee wordt bedoeld dat hij de kaart niet wil hebben, en gaat te koop naar de speler die weer links van die persoon zit. Deze kan de kaart kopen (met kopen bedoelen we: de kaart pakken + een kaart van de stok pakken… de kaart van de stok mag je niet aan andere spelers laten zien) Maar t kan ook zijn dat ook deze speler de kaart niet wilt hebben, deze kan de kaart dan weer TE KOOP bieden voor de volgende speler, deze staat voor de zelfde keuze. Dus…. De speler die aan beurt is die kan een kaart pakken (dus gewoon de kaart pakken en verder niets) of te koop aanbieden. De spelers die daarna aan de beurt zijn, kunnen alleen de kaart kopen of verder te koop aanbieden. Als speler 3 aan kaart koopt, en speler 4 (die is na speler 3 aan de beurt) die kaart ook graag had willen hebben, heeft ie pech. Dit proces van te koop aanbiedeng gaat door tot iemand de kaart heeft gepakt, of tot de kaart weer terecht komt bij de persoon die hem niet wilde hebben, we noemen dat de kaart “achter blijft'' (niemand wilde de kaart hebben, en de kaart blijft dus gewoon daar liggen, en is in principe voor ”deel 1“ niet meer bruikbaar) Als de speler die aan de beurt is de kaart gewoon pakt is er dus geen kaart te koop aan t bieden en wordt deze procedure niet gevolgd. Nadat de kaart gepakt/gekocht/of achter blijft. mag de speler die eigenlijk aan de beurt was een kaart van de stok rapen, en deze in zn handen nemen. (let op: als hij de kaart had gepakt die naast de stok lag, dan had hij of zij deze kaart niet mogen rapen) Hij heeft nu 14 kaarten in zn handen. De bedoeling is om met de ”drie dezelfde“ op tafel te komen. Als hij dat kan, mag hij ALLEEN dit setje op tafel leggen. Anders moet ie de beurt overgeven. Voordat hij dit doet, moet ie altijd een kaart ”weggooien" ( dit doe je meestal met een kaart die je niet bruikbaar vindt en waar je dus niet veel mee kan) op t moment dat je de kaart hebt weg gegooid, is je beurt voorbij. (bij elke beurt moet je een kaart weggooien) De kaart die is weggegooid kan de speler die nu aan de beurt is (de speler links daarvan dus) gewoon pakken (hij is immers aan de beurt) of hij kan hem weer te koop aanbieden.

    Als een speler op een gegeven moment op tafel is gekomen, en hij erna weer aan de beurt is, mag hij willekeurige setjes opgooien

    De speler die als eerste zn kaarten kwijt is heeft gewonnen.

    let op: een speler heeft bijv. nog 3 kaarten in zn handen; klaver 3, klaver4, klaver5. Hij is aan beurt, maar hij is dus NIET uit. hij kan namelijk wel t setje tafel leggen, maar hij heeft dan geen kaart meer om weg te gooien. je hebt dus altijd een kaart nodig om weg te gooien. en als je dan geen kaarten meer over hebt, dan heb je pas gewonnen

    Het is tevens ook mogelijk om kaarten aan te leggen. Dit werkt volgens de zelfde regels als rummycup. Je mag geen setjes die op tafel liggen splitse of kaarten wegpakken ervan. Setjes die op tafel liggen moeten zo blijven, en er mag alleen worden aangelegd, niet weggepakt worden. Bestaande setjes mogen dus nooit worden verbroken. Ook t aanleggen is alleen toegestaan de beurt nadat je op tafel bent.

    er is een uitzondering: ook kan met in een keer uit komen. Met 1 keer uit komen bedoelen we mee dat een speler die nog niet op tafel is gekomen, en op tafel kan, en daarbij ook nog alle andere kaarten wat ie heeft tegelijk op kan leggen + een kaart kan weggooien, en niks meer over heeft, dan is in-een-keer-uit. Alleen in dit geval mag je al bij t op tafel komen de rest van je setjes opleggen.

    Nadat een speler heeft gewonnen en geen kaarten meer over heeft worden de punten van de overige spelers geteld.

    De gewonne speler heeft natuurlijk 0 strafpnt

    de andere spelers die nog dus kaarten in de handen hebben moeten tellen

    2=telt voor 2 strafpnt

    3=telt voor 3 strafpnt

    etc.

    plaatjes (boer,vrouw,heer,aas) telt voor 10 strafpnt

    joker telt voor 10 strafpnt, tenzij je al op tafel bent geweest of kon. Als je al op tafel bent geweest of op tafel kon zijn geweest, telt de joker voor 25 strafpnt.

    Deze strafpunten worden per persoon op een blaadje opgeschreven

    Het is nu tijd voor deel 2 van t spel: deze gaat precies hetzelfde, alleen nu moet je met de “driekaart” op tafel komen. hiermee bedoelen we drie kaarten achter elkaar opeenlopend.

    bijv. ruiten5-ruiten6-ruiten7

    De rest is precies hetzelfde

    Na dit potje noteren de verliezers weer hun strafpunten op het blaadje en tellen deze bij de eventuele vorige strafpnt op

    na dit deel komt de “ vierkaart” bij dit deel moet je met vier opeenlopende kaarten op tafel komen.

    De rest is weer przies hetzelfde

    bij de “vijfkaart” kan je alleen met vijf opeenlopende kaarten op tafel komen

    de rest blijft ook hetzelfde

    bij t laatste deel (in-een-keer-uit) komt niemand op tafel. Het is nu de bedoeling om met willekeurige setjes in een keer uit te kunnen komen (denk wel aan de kaart die je moet weggooien)

    Deze setjes mag je zelf bepalen, als je maar in een keer uitbent. Op t moment dat je in een keer uit kan, en je aan de beurt bent, dan heb je gewonnen (als je de eerste bent dan)

    De verdere procedure zoals de strafpnt etc. is tzelfde

    Alle strafpunten van alle vijf de delen worden per speler bij elkaar opgeteld. degene met t laagst aantal pnt heeft het spel gewonnen

    BIJZONDERHEDEN:

    Een joker telt voor elke willekeurige kaart wat die speler op dat moment wenst. Een schoppen3-klaveren3-joker is dus een geldig setje. De speler moet dan wel ff seggen waarvoor de joker staat (bijf harten3) iemand met de harten3 kan dan (mits hij al op tafel is) de joker pikken. Hij veranderd immers niets aan het setje (tis nog steeds: schoppen3-klaveren3-harten3) De joker die wordt gepikt mag de pikker dan wel niet in handen nemen. Hij moet die terpleke weer gebruiken met een van zn eigen kaarten, of eventueel aanleggen.

    als een speler in een-keer-uit wilt, kan dat, en mag die speler ook zn kaarten eventueel aanleggen bij de setjes die al op tafel liggen. Zolang hij maar zn kaarten kwijt is, en 1 kaart over houdt om weg te gooien. Een joker pikken is bij een-keer-uit gaan niet toegestaan

    Omdat een 1 niet bestaat in een kaartspel, telt de Aas, voor 1 of voor Aas. een setje van koning,Aas,twee is niet teogestaan. 1 (Aas) is een uiterste en de Aas is een uiterste.

    HET SPEL MET GELD SPELEN:

    Bij elke keer dat je een kaart ‘'koopt’' (LET OP: dus niet als je hem pakt als je eigenlijk aan de beurt bent) 1 cent in de pot gooien.

    De winner van het totale spel (alle delen dus bij elkaar=diegene die t minste strafpunten heeft op t einde) krijgt de pot

    Bij elk deel kan je ook t aantal kaarten van de verliezers tellen. Als jij bijvoorbeeld uit bent, en een tegenstander heeft nog 5 kaarten in de handen, dan krijg jij van hem 5 cent ( 1 cent per kaart) van elke tegenstander krijg jij dan elke kaart wat ze nog in handen hebben uitbetaald (1 kaart=1 cent)

    Ik hoop dat je hier wat mee hebt, want heb er namelijk een uur op staan typen haha… Best moeilijk joh om een spelletje ff uit te leggen aan iemand;)

    maar ik hoor graag ff van je of je wel wat aan de spelregels hebt gehad…. Als er nog vragen zijn hoor ik het natuurlijk ook graag.

    groetjes

    robomond

  • Ineke

    Carolien,

    Zat toevallig je berichtje te lezen. Ondertussen zal je de spelregels wel kennen.

    Maar wat jij vertelde, dat is duizende.

    Groetjes

    Inekejustme schreef:

    >

    > Wie kan mij helpen aan de spelregels van (Amerikaans) jokeren.

  • GekkeGerritje

    Bij ons is de volgorde:

    - een treintje van drie (drie opvolgende kaartenvan dezelfde kleur)

    - een driekaart (drie dezelfde van verschillende kleur)

    - een treintje van vier (vier opvolgende kaarten)

    - een vierkaart (vier dezelfde van verschillende kleur)

    - een treintje van vijf

    - een treintje van zes

    - in een keer uit

    Bovendien betalen we bij het begin van het spel 10 cent en iedere keer bij het kopen van een kaart nog 5 cent in de pot. Deze pot wordt gewonnen door degene die na het laatste spel de minste punten heeft.

  • Resy

    hallo allemaal,

    Wie kan mij vertellen op welke site ik Amerikaans jokeren kan downloaden voor m'n moeder.

    Groetjes Resy

  • Lisanne

    Kijk op www.wikipedia.nl en vul daar in jokeren en je hebt de spelregels