duizenden

  • marie

    Weet iemand hoe heet kaartspel duizenden werkt??

    Groetjes marie

  • Gerrit

    Duizenden

    Het spel werkt ongeveer als Rummicub. Ik heb de wijsheid wat betreft dit spel uiteraard niet in pacht. Ik vertel het zoals ik dat altijd speel.

    Bedoeling:

    Het spel heeft tot doel om 1000 punten te behalen. Diegene die het eerst 1000 punten en in het geval van overschrijding van de 1000 punten grens het meeste punten aantal behaalt heeft gewonnen.

    Spel:

    Het is de bedoeling dat in zgn. setjes van minimaal drie kaarten op tafel gelegd wordt. Er is sprake van een zgn. geschudde pot waaruit een kaart getrokken wordt en een stapel waarin de door de spelers overbodig geachte kaarten terecht komen. Het is verplicht om iedere beurt of 1 kaart uit de geschudde pot of de hele stapel van weggegooide kaarten te pakken. Het weggooien van 1 kaart na de beurt is verplicht. Meer weggooien is niet toegestaan. Als er eenmaal een setje op tafel ligt mag er alleen worden bijgelegd. De setjes zoals ze eerst lagen mogen niet ‘aangetast’ worden door bijvoorbeeld uit elkaar halen van setjes om met kaarten uit hetzij de hand hetzij de zgn. pot een nieuw setje te vormen kortom er mag alleen bijgelegd worden Dit bijleggen mag, indien mogelijk, aan zowel het begin als het einde van de orginele set. Er mag alleen aan eigen setjes bijgelegd worden.Het einde van het tussenspel(potje) wordt bereikt zodra 1 persoon geen kaarten meer in de hand heeft. Als het einde van het tussenspel bereikt wordt dan worden de kaarten die op tafel gelegd zijn omgerekend naar punten. Van deze punten worden de punten in de hand in mindering gebracht.Behaalde punten worden opgetelt bij reeds eerder behaalde punten.

    Spelregels (algemene/bijzondere)

    - Er wordt bij het delen een aantal van 13 kaarten uitgedeeld

    - Puntenverdeling: 2-9: 5 punten

    10-H: 10 punten

    A : 20 punten

    Joker: 50 punten

    Schoppen vrouw: 100 punten

    -Om de eerste keer op tafel te mogen leggen moeten er 30 punten op tafel komen, met hoeveel setjes dit gebeurt is niet belangrijk. Als er eenmaal een setje op tafel ligt mag er alleen worden bijgelegd.

    - Setjes( min. drei kaarten):

    + Opvolgende kaarten met het zelfde symbool.

    + Gebruikmaking van de AAS.De aas kan ook als 1 gebruikt worden. Het doortellen van H tot en met bijvoorbeeld 2 is niet mogelijk. De aas vormt of het begin of het eind van een reeks.

    +Gelijke kaarten van verschillende symbolen kunnen ook een setje vormen (bv. (min) 3 gelijke cijfers met verschillende symbolen of (min.)3 gelijke plaatjes.

    - Het zgn. bijleggen mag alleen aan eigen setjes.

    - De weg te gooien kaart na de beurt mag geen schoppen vrouw zijn, ook niet op als de speler nog maar 1 kaart ( schoppenvrouw ) bezit.

    - Als de speler de zgn. pot met de weggegooide kaarten wil pakken moet de speler in staat zijn om met alleen de bovenste kaart een setje te vormen of deze te kunnen aansluiten bij een eigen setje. Bij de eerste keer opleggen middels het pakken van de bovenste kaarte van de weggegooide kaarten mag maar 1 setje gemaakt worden dat ook moet voldoen aan de eis van min. 30 punten.

    Optionele regel:

    - het volledig uitleggen van een speler is pas mogelijk nadat de speler min. 1setje, dat voldoet aan bovengenoemde regels, heeft neergelegd en de andere spelers 1 beurt laat spelen nadat het eerste setje van desbetreffende speler is neergelegd.

    Ik hoop je een beetje op weg te hebben geholpen.

    Mochten er nog vragen zijn dan kun je die mailen naar: gerrit21@hotmail.com onder vemelding van 1000-den.

    Gerrit

  • Henk van den Tillaert

    Met hoeveel stokken kaarten speel je duizenden ?